luni, 4 octombrie 2010

Cine are bătrâni, să-i îngrijească! Problematica vârstnicului în Uniunea Europeană

1 octombrie - Ziua Internaţională a Vârstnicului
20 octombrie - Ziua Internaţională a Demnităţii
3 - 5 septembrie a.c. - "Demnitatea la bătrânii fragili", conferinţa de la Bergen, Norvegia


Trei abordari ale aceleiasi probleme - problema varstnicului.

O problema a intregii lumi, intr-o lume care imbatraneste. Statisticile spun ca, daca astazi exista 600 de milioane de persoane cu varste de 60 de ani si peste, pina in 2025 numarul se va dubla iar pina in 2050 numarul acestora va ajunge la 2 miliarde.  

Invitate
Marinela van den Heuvel-Olaroiu (a doua din dreapta), doctor in medicina,  locuieste si profeseaza in Olanda unde este medic geriatru, specializat in geriatrie pentru azilele de batrani (sau nursinhg home physician, o specialitate medicala unica in lume si numai in sistemul medical olandez).


"Dignity for the Frail Old", Conferinta europeana, 2 - 5 septembrie 2010, Bergen, Norvegia
A fost mai bine de 20 ani medic de familie in Romania.

Domeniile de interes sunt geritria si ingrijirile paliative, este foarte activa pe internet (unde intretine un blog) si este redactorul unei reviste de paliatia on-line in limba romana si engelza.
A publicat cateva carti si numerose articole stiintifice si de opinie in diferite reviste medicale din tara si strainatate, de mai multi ani are in ziarul "Viata Medicala" rubrica Jurnalul unui medic comopolit.  A luat parte de-a lungul anilior in mai multe proiecte internationale, in Romania a efectuat 2 proiecte de ingrijiri paliative, unul dintre ultimele fiind organizat impreuna cu un grup de lucru international al  conferintei "Demnitatea la batranii fragili" , ce a avut loc la inceputut lunii septembrie in Bergen , Norvegia.




Sorina Marina Aurelian, medic rezident, specializarea geriatrie-gerontologie, Institutul National de Geriatrie si Gerontologie "Ana Aslan" din Bucuresti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu