luni, 18 octombrie 2010

Premiul Nobel pentru economie pe anul 2010


Peter Diamond, Dale Mortensen si Christopher Pissarides – laureati ai Premiului Bancii Centrale a Suediei in memoria lui Alfred Nobel pe anul 2010


Foto: MIT

Peter A. Diamond



Photo: Lars Kruse/AU-foto

Dale T. Mortensen



Christopher A. Pissarides



Cei trei au fost premiati pentru o teorie privind modul in care politicile guvernamentale afecteaza somajul.

"De ce sunt atatia oameni neangajati, in conditiile in care sunt infiintate multe locuri de munca ? Cum pot afecta politicile economice somajul ? Laureatii de anul acesta au dezvoltat o teorie, care poate fi folosita pentru a raspunde la aceste intrebari",  arata comunicatul Academiei Regale Suedeze pentru Stiinta.

Cei trei economistii au creat modele care ajuta la intelegerea modului in care somajul, numarul locurilor de munca vacante sau salariile sint direct afectate de legislatie si de politicile economice guvernamentale. Una dintre concluziile teoriei lor spune ca ajutoarele de somaj mai generoase duc la un somaj mai ridicat si la intervale de timp mai lungi in care angajatorii cauta angajati, iar somerii incearca sa gaseasca un loc de munca. Astfel, procesul de cautare necesita timp si resurse si de aceea genereaza tensiuni pe piata muncii. Pe asemenea piete, cererea unor cumparatori nu va fi satisfacuta, iar unii vinzatori nu vor vinde cit vor dori. 

Peter Diamond este profesor la Massachusetts Institute of Technology.
Dale Mortensen lucreaza ca profesor la Northwestern University, SUA.
Christopher Pissarides e profesor la London School of Economics and Political Science din Londra, Marea Britanie.

(Iulian Necula)

Invitat: Prof.univ.dr. Emilian Dinga, cercetator Academia Romana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu