marți, 8 februarie 2011

"Scurta istorie a viitorului"

Stimaţi ascultători,

Sunt Doina Gâdei  şi luni, 24 ianuarie 2011, vă invit să  aflaţi câteva repere ale unei posibile istorii a viitorului într-o dezbatere având-o ca invitat pe doamna dr. Anca Moţ – cadru didactic şi politolog, aceasta fiind ultima emisiune pe care o realizez.

Din 1992 şi până astăzi, săptămânal, sau chiar mai des, v-am oferit informaţiile de care credeam că aveţi nevoie pentru a vă forma singuri o imagine asupra a ceea ce trebuie să însemne respectarea drepturilor omului,  cum se realizează (fără bani şi avocaţi) o plângere la CEDO, ce este UE şi care sunt avantajele şi obligaţiile (nu întotdeauna plăcute) care îi incumbă României în vederea aderării la UE.

Vă mulţumesc tuturor acelora care aţi urmărit  emisiunile mele si ascultătorilor cărora le-am putut media sau chiar rezolva probleme personal,e legate de respectarea drepturilor omului sau de formularea unei plângeri împotriva statului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

De asemenea, cu prilejul retragerii mele din activitate, le mulţumesc încă o dată, zecilor de mii de ascultători care, între anii 2003-2006, au sunat la Bursa ideilor (tel:3031755, 303 1766) pentru a-şi exprima opiniile, a cere un sfat, a cere medierea rezolvării unei probleme, ca să ne laude sau ca să ne înjure, ori care pur şi simplu aveau nevoie să stea de vorbă cu cineva. Am ascultat zilnic mesajele dumneavoastră, le-am transcris şi transmis decidenţilor care aveau competenţa rezolvării lor. Aceia dintre dumneavoastră care nu aţi primit din partea radioului soluţia aşteptată, vă rog, respectuos să primiţi scuze din partea mea.
 La începutul acestei activităţi (finalizată într-o amplă cercetare sociologică pe care am realizat-o în beneficiul SRR), radioul era prima instituţie media care şi-a asumat rolul de mediator social.

Anul acesta se împlinesc 12 ani de difuzare a emisiunilor  Dosarele integrării europene, în care am prezentat cei mai importanţi paşi făcuţi de  România şi cele mai importante evenimente naţionale şi internaţionale legate de aderarea la  UE. Au fost atât de multe, de importante, de coerente sau contradictorii încât memoria noastră individuală şi colectivă le-a pierdut aproape de la o săptămână la alta, iar acum  ni s-au cam şters  de tot din amintire.
 Vă propun, stimaţi ascultători să ne reamintim, pe scurt, istoria noastră recentă legată de entuziasmul,  trăirile, emoţiile, speranţele şi efectele  imediate ale aderării precum şi riscurile euroscepticismului într-un serial de emisiuni înregistrate, difuzate lunar, în ultima zi de luni  sub genericul : 12 ani de dosare europene în 12 emisiuni.

Va invit ca şi pe viitor să rămâneţi pe România Cultural – întotdeauna veţi avea ceva nou de aflat Toate cele bune.


 Scurta istorie a viitorului

 O istorie imaginata a secolului XXI, plecind de la istoria trecuta, cunoscuta, a umanitatii. Este ceea ce vom comenta, avind ca punct de plecare reflectia asupra viitorului propusa de Jacques Attali, renumit intelectual francez, economist, politolog, inalt functionar, consilier special al presedintelui Sarkozy si al fostului presedinte Mitterand. Poate parea absurd, caricatural, arbitrar sau nestiintific, sa incercam sa prevedem viitorul. Totusi, daca acceptam ca dezvoltarea istorica se supune unor reguli si legi de evolutie, este posibil sa anticipam viitorul si sa-l orientam. Astazi se decide ce va fi lumea in 2050 si se pregateste ce va fi in 2010, asa cum prezentul este produsul experientei istorice trecute.  Cu aceasta grila de lectura a schimbarii istorice in termeni de macro-traiectorii de dezvoltare, metoda de analiza legata de numele lui Braudel, Wallerstein, Moore, si mai ales de lucrarile clasicilor Marx, Weber si Tocqueville, putem interpreta in mod plauzibil evolutiile socio-structurale viitoare. Putem anticipa la nivel global raporturile dintre tari si cum schimbarile demografice, miscarile de populatie, transformarile din domeniul muncii, noile forme economice, dar si terorismul, violenta, schimbarile climatice, cresterea rolului religiilor, vor modela o alta lume, cum dezvoltarea stiintei si progresul tehnologic vor determina schimbari de paradigma in domeniul culturii, al modelelor de consum, al sistemelor politice si ideologiei.
Invitata: Anca Mot, Politolog, Economist
RealizatoDr. Doina Gâdei

                    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu