joi, 7 aprilie 2011

Energetica nucleară - ce viitor în Uniunea Europeană?

La 11 martie a.c., un cutremur de 8,9 grade pe scara Richter, urmat de un tsunami de 10 m, loveşte coasta de est a Japoniei şi afectează foarte grav, printre altele, patru din cele şase reactoare nucleare ale Centralei de la Fukushima.

Situaţia pare scăpată de sub control, autorităţile japoneze par depaşite în timp ce dezbaterea publică privind utilitatea şi viabilitatea energeticii nucleare capătă dimensiune globală.

Europa etse scena celor ami multe proteste, voci ale Parlaentului European pun sub semnul îndoielii valabilitatea tratatelor în domeniu, în timp ce Germania instituie, conform unui articol publicat pe http://www.europuls.ro/,  un moratoriu de 3 luni cu privire la extinderea duratei de viaţă a celor mai vechi reactoare nucleare de aici.

Ca totul să fie şi mai complicat, documente WikiLeaks, citate într-un articol MEDIAFAX din 28 martie a.c.anunţă: "Centrala de la Cernavodă are probleme".

Acesta este contextul în care discutăm în ediţia de astăzi a emisiunii despre politica UE în domeniul nuclear şi despre cât de viabilă mai rămâne, ca opţiune, energia nucleară.

Invitaţi în studio: Dan Popescu, Secretar general în cadrul Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive şi Lucian Goicea, expert, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, CNCAN.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu