marți, 13 mai 2014

În ce Europă trăim?

9 mai este Ziua Victoriei.
http://adevarul.ro/international/rusia/9-mai-ziua-victoriei-cui-1_536a526c0d133766a8718267/index.html

Ziua victoriei asupra cui?  „, se întreabă jurnalistul Ovidiu Nahoi, invitatul emisiunii de astăzi, în articolul său publicat în data de 7 mai a.c. pe blogul său personal găzduit de site-ul adevărul.ro , articol din care citez câteva fragmente:   
Ziua de 9 mai este o zi de sărbătoare în întreaga Europă geografică, de la Atlantic la Urali. Dar între semnificaţiile acestei zile începe să se deschidă o imensă prăpastie, de o parte şi de alta a liniei care separă Uniunea Europeană de spaţiul de influenţă rus.
De partea noastră, 9 Mai înseamnă nu sfârşitul războiului, cât mai istorica Declaraţie a ministrului francez de externe, Robert Schuman, din 1950, (…) – act care  avea să puna bazele Uniunii Europene, aşa cum o ştim noi astăzi.
Dincolo, în zona de influenţă rusă, ziua de 9 Mai înseamnă victoria împotriva nazismului (…) , 
Pe de o parte, ziua de 9 Mai aminteşte de punerea bazelor un proiect al păcii, numit Uniunea Europeană. De partea cealaltă, aceeaşi zi capătă accente tot mai agresive.” , am incheiat citatele, , ultima referire  fiind , desigur, la situaţia din Rusia – sau mai bine spus la cea creată de Rusia.


Pe de altă parte, suntem înaintea alegerilor euro-parlamentare , despre care tot Ovidiu Nahoi, ziarist, realizator de emisiuni la Money.ro şi contributor la Dilema veche, scria într-un alt articol publicat pe acealşi blog, găzduit de adevărul.ro dar apărut şi in Dilema veche, citez din nou câteva idei:


Alegerile europene din 25 mai au o dublă miză. Pe de o parte, vor influenţa direct felul în care va arăta viitoarea Comisie Europeană. Pe de altă parte, viitorul Parlament European va avea un cuvînt decisiv în cadrul marii dezbateri privind viitorul construcţiei europene.
Nicicînd alegerile europene nu s-au desfăşurat într-un climat atît de dificil şi nicicînd miza lor nu a fost mai mare. Criza financiară, declanşată totuşi în afara Europei, a afectat foarte puternic economia şi sistemul financiar-bancar al Uniunii. (…) . Din criză a sistemului financiar, aceasta s-a transformat într-una economică, apoi într-una politică, socială şi, în cele din urmă, într-o criză de încredere în „sistem“.(…)  - am incheiat citatele şi citez din nou,” „Încet-încet, criza a devenit una a construcţiei europene”, am incheiat şi acest citat din articolul publicat, cum spuneam, pe blogul personal găzduit de site-ul adevărul.ro la 1 mai a.c.

Aşadar, cam aşa arată UE azi, la 64 de ani de la semnarea Declarației Schuman. Cât de departe este UE de azi de ceea ce" își dorea", să spunem așa, Schuman, care sunt principalele probleme ale UE azi, cele care pot redefini UE - asta și din perspectiva europarlamentarelor, pentru care, cum scrie HotNews în 9 mai a.c., euroscepticii (ECR - Europe of Freedom and Democracy) au avansat fata de ultimul sondaj (....), la fel si euro-deputatii neafiliati (dacă se va dovedi că e așa, cum și cu ce se schimbă UE?)
Cât privește România - unde suntem vis-a-vis de tendințele din UE, sunt candidații nostri la europarlamentare în acord cu cele europene, încotro Europa și încotro noi? Suntem "armonizați" la modul real cu Europa? Ce-ar trebui să ne dorim de la viitorii europarlamentari români?

În fine, nu uităm Ucraina, Rusia, relatiile UE - Rusia - mai ales din perspectiva asta, viitorul Parteneriatului Estic (despre care, in mai 2009, EurActiv.ro scria:  "UE lanseaza 'Parteneriatul Estic' sperand sa obtina liniste la granita de rasarit" . De ce nu s-a "manifestat" asa? De ce, în condițiile existenței Parteneriatului Estic, s-a ajuns, totuși, la situația asta?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu